srijeda, 25. svibnja 2016.


Sastojci
  • 8 krompira srednje veličine
  • 150 gr špinata
  • ¼ šolje putera
  • 1 tanko rezani luk
  • 1 čehna sitno sjeckanog bijelog luka
  • 3 kašike brašna
  • ½ kašilice soli
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 2 šolje rendane gaude
Način pripreme

    U šerpi otopite puter i na njemu popržite luk dok ne omekša.
    Dodajte bijeli luk i brašno i kuhajte dok brašno ne dobije zlatnu boju.
    Umiješajte vrhnje za kuhanje i mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
    Dodajte ¾ sira i miješajte dok se ne otopi.
    Krompir ogulite i izrežite na ploške.
    Špinat operite i kratko blanširajte u kipućoj vodi dok ne uvene.
    Pomiješajte ocijeđen špinat sa krompirom i poredajte u tepsiju.
    Prelijte sos od sira preko krompira i pokrijte aluminijskom folijom.
    Kuhajte u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.
    Otklopite i pecite još 20 minuta.
    Izvadite iz rerne, pospite ostatkom sira i pecite još 10 minuta.

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar