Sastojci
- 8 krompira srednje veličine
- 150 gr špinata
- ¼ šolje putera
- 1 tanko rezani luk
- 1 čehna sitno sjeckanog bijelog luka
- 3 kašike brašna
- ½ kašilice soli
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 2 šolje rendane gaude
U šerpi otopite puter i na njemu popržite luk dok ne omekša.
Dodajte bijeli luk i brašno i kuhajte dok brašno ne dobije zlatnu boju.
Umiješajte vrhnje za kuhanje i mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
Dodajte ¾ sira i miješajte dok se ne otopi.
Krompir ogulite i izrežite na ploške.
Špinat operite i kratko blanširajte u kipućoj vodi dok ne uvene.
Pomiješajte ocijeđen špinat sa krompirom i poredajte u tepsiju.
Prelijte sos od sira preko krompira i pokrijte aluminijskom folijom.
Kuhajte u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.
Otklopite i pecite još 20 minuta.
Izvadite iz rerne, pospite ostatkom sira i pecite još 10 minuta.
0 komentari:
Objavi komentar