Kulinarski stručnjaci i istoričari gastronomije nikako da se usaglase o poreklu tiramisu-a. Razlog je postojanje nekoliko raznih istorijskih izvora s različitim svedočenjem o nastanku ovog svima omiljenog deserta. Tiramisu torta s jagodama voćna poslastica.Priprema
Umutiti slatku pavlaku sa šlag fixom, šećerom i vanilin šećerom. Dobro umutiti maskarpone i sjediniti ga sa slatkom pavlakom.
Jagode izrezati. Jedan deo jagoda ostaviti za finalno ukrašavanje.
Kalup za tortu premazati maslacem. Dno kalupa obložiti s izlomljenim piškotama i poprskati ih sokom od jagoda. Na piškote rasporediti sloj izrezanih jagoda pa ih prekriti kremom i ovo ponoviti. Tiramisu torta treva da se ostavi u frižideru najmanje 3 sata, ali još bolje preko noći.
Kad se torta stegla, skinuti obruč kalupa, premazati tortu kremom sa strane i obložiti piškotama, kao što se vidi na slici. Odozgo poslagati jagode u krug i tortu dodatno ukrasiti kremom.
Sastojci
- 200 g piškota
- 500 g jagoda
- 200 ml soka od jagoda
- malo maslaca
Krem
- 500 ml slatke pavlake
- 3 šlag fixa
- 9 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 500 g maskarponea
0 komentari:
Objavi komentar