ponedjeljak, 25. travnja 2016.




Kulinarski stručnjaci i istoričari gastronomije nikako da se usaglase o poreklu tiramisu-a. Razlog je postojanje nekoliko raznih istorijskih izvora s različitim svedočenjem o nastanku ovog svima omiljenog deserta. Tiramisu torta s jagodama voćna poslastica.Priprema

Umutiti slatku pavlaku sa šlag fixom, šećerom i vanilin šećerom. Dobro umutiti maskarpone i sjediniti ga sa slatkom pavlakom.

Jagode izrezati. Jedan deo jagoda ostaviti za finalno ukrašavanje.

Kalup za tortu premazati maslacem. Dno kalupa obložiti s izlomljenim piškotama i poprskati ih sokom od jagoda. Na piškote rasporediti sloj izrezanih jagoda pa ih prekriti kremom i ovo ponoviti. Tiramisu torta treva da se ostavi u frižideru najmanje  3 sata, ali još bolje preko noći.

Kad se torta stegla, skinuti obruč kalupa, premazati tortu kremom sa strane i obložiti piškotama, kao što se vidi na slici. Odozgo poslagati  jagode u krug i tortu dodatno ukrasiti kremom.

Sastojci


  •     200 g piškota
  •     500 g jagoda
  •     200 ml soka od jagoda
  •     malo maslaca

Krem


  •     500 ml slatke pavlake
  •     3 šlag fixa
  •     9 kašika šećera
  •     2 vanilin šećera
  •     500 g maskarponea

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar