srijeda, 25. svibnja 2016.


Sastojci
KORE

  • 400 gr brašna
  • 170gr masti (ili 200 gr margarina)
  • 80 gr šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 5 kasika mleka
KREMA 1
  • 2 jaja
  • 3 kasike šećera
  • 3 kasike brašna
  • 4 dcl mleka
  • 200 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 limun
KREMA 2
  • 3 pune kašike kiselog pekmeza, ja sam stavila pekmez domaći od višnje
Način pripreme

    Od svih navedenih sastojaka zamjesti tjesto i ostaviti 1/2 sata u frižider pokrivenog prozirnom folijom.
    Tjesto podijeliti u tri jednaka dijela, pobrašniti površinu i razvaljati sto tanje, ja sam razvila na debljinu od 2 mm.
    Izbosti viljuskom i peći na okrenutom plehu koji smo podmazali i posuli brašnom.
    Kore ne smiju porumeniti, moraju ostati potpuno bjele.
    Za kremu je potrebno izraditi pjenasto 2 cijela jaja sa 3 kašike šećera i 3 kašike brašna u tu masu dodati 1 dcl mlijeka.
    Zakuvati 3 dcl mleka i u to dodati masu od razmućenih jaja.
    Kuvati dok se ne zgusne, onda ohladiti.
    Izraditi margarin sa šećerom u prahu, dodati ohlađenu kremu, a zatim izribanu limunovu koricu i sok od limuna.
    Slaganje
    Prvu koru premazati kiselim pekmezom, prekriti 2 korom, zatim premazati sa kremom i prekriti trećom korom. Gore posuti secerom u prahu....

0 komentari:

Objavi komentar