Sastojci
KORE
- 400 gr brašna
- 170gr masti (ili 200 gr margarina)
- 80 gr šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jaje
- 5 kasika mleka
- 2 jaja
- 3 kasike šećera
- 3 kasike brašna
- 4 dcl mleka
- 200 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 1 limun
- 3 pune kašike kiselog pekmeza, ja sam stavila pekmez domaći od višnje
Od svih navedenih sastojaka zamjesti tjesto i ostaviti 1/2 sata u frižider pokrivenog prozirnom folijom.
Tjesto podijeliti u tri jednaka dijela, pobrašniti površinu i razvaljati sto tanje, ja sam razvila na debljinu od 2 mm.
Izbosti viljuskom i peći na okrenutom plehu koji smo podmazali i posuli brašnom.
Kore ne smiju porumeniti, moraju ostati potpuno bjele.
Za kremu je potrebno izraditi pjenasto 2 cijela jaja sa 3 kašike šećera i 3 kašike brašna u tu masu dodati 1 dcl mlijeka.
Zakuvati 3 dcl mleka i u to dodati masu od razmućenih jaja.
Kuvati dok se ne zgusne, onda ohladiti.
Izraditi margarin sa šećerom u prahu, dodati ohlađenu kremu, a zatim izribanu limunovu koricu i sok od limuna.
Slaganje
Prvu koru premazati kiselim pekmezom, prekriti 2 korom, zatim premazati sa kremom i prekriti trećom korom. Gore posuti secerom u prahu....
0 komentari:
Objavi komentar