nedjelja, 22. svibnja 2016.


Sastojci za testo:
  •     2 jaja
  •     100 gr. smeđeg šećera
  •     200 gr. oštrog brašna
  •     1 prepuna kašičica praška za pecivo
  •     80 gr. rastopljenog maslaca ili margarina
  •     120 ml. mleka
  •     2 kašičice začina Bakini kolači (a može samo cimet)
  •     2 kesice vanilin šećera burbon

Voćna podloga:
  •     20 kom. manjih šljiva (oko 400 gr.)
  •     70 gr. smeđeg šećera
  •     30 gr. margarina
Za premaz:
  •     250 ml. toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Šlive oprati, očistiti od koštica i iseći na osmine.
U okruglu tepsiju promera 24 cm. staviti maslac ili margarin, te staviti na vatru da se otopi.
Dodati smeđi šećer (može i običan kristal šećer) i napraviti karamel cca 10 min. maksimum.
Skinuti sa vatre i poslagati osmine šljiva po karamelu, da kožica bude okrenuta prema gore.
Priprema testa:
Jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom penasto umutiti.
Dodati rastopljeni maslac ili margarin i dalje mikserom mutiti.
Dodati prosejano brašno sa praško za pecivo i mikserom mutiti uz polagano dodavanje mleka.
Na kraju dodati začin Bakini kolači ili samo cimet i penasto mikserom umutiti.
Tako pripremljeno testo preliti preko šljiva.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći pola sata.
Žicom ili čačkalicom proveriti da li je pečeno tako da se izbocka na par mesta, a žica ili čačkalica mora ostati suva ako je testo ispečeno.
Izvaditi iz rerne i pustiti 10-ak minuta pa pažljivo okrenuti na tanjir za posluživanje.
Kada se potpuno ohladi premazati umućenom toping bazom ili šlagom.
Napomene: Prošle nedelje sam dva puta radila tu tortu po receptu koji mi je dala nećakinja, sa nekim malim izmenama. Izuzetno fina i lagana torta, a brzo se spremi.

Prijatno!

Tagged: ,

0 komentari:

Objavi komentar