četvrtak, 9. lipnja 2016.


Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk je tradicionalni bosanski recept. Dolme su nam stigle sa Orijenta, a puniti se mogu: tikvice, paprike, luk, paradajz, patlidžan i vinova loza.

Sastojci:
  •     1 kg. crnog luka, srednjih glavica,
  •     500 gr. mljevenog mesa (po izboru, junetina, teletina, miješano... )
  •     2 fildžana riže,
  •     2 mrkve srednje veličine, rendane,
  •     peršunov i celerov list,
  •     soli (obavezno tuzlanske) i bibera (po želji),
  •     kašičica aleve parike, kašičica brašna.

Priprema:

Podrezati vrhove na glavicama luka. Glavice luka se ogule i stave u vodu da se skuhaju. Ne smiju se prekuhati, jer će se u postupku punjenja raspasti. U vodu se moze dodati malo sirćeta. Dovoljno je 15-tak minuta, nakon što voda proključa. Skuhan luk se ocijedi, a zatim se vadi jedan po jedan list (obruč) glavice, tako da, po mogućnosti, ostanu cijeli. To će biti neka vrste košarice u koju će doći punjenje od mesa, riže i povrća.

Dok se luk kuha, pripremi se punjenje, tako da se svi sastojci dobro izmiješaju rukom. U smjesu se dodaje i malo vode, kako bi ona bila razabranija. Zatim, luk se puni nadjevom, a onda slaže u pliću šerpu ili u doblju tepsiju, nalije do pola lukovica vodom i sogan dolma se zatim, gurne u rernu.

Naše majke kuhale su ovo jelo na šporetu na drva, ali savjetujemo vam da je bolje da se peče u rerni. Tako se ravnomijerno ispeče, a dovoljno je pola sata na 250 stepeni. Ako imate vremena, ljepše je ako se sogan dolma malo krčka. Nakon što provri, na nižoj temperaturi, treba je ostaviti oko jedan sat.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike. Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka. Svakako da ih možete i ukrasiti po želji.

Sigurni smo da će se na iftarskoj trpezi naći i ovo nezaobilazno tradicionalno bosansko jelo. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar