Iako većinu poslastica koje su nam pripremale mame i bake među kojima je i šampita najviše volimo u njihovom tradicionalnom obliku ponekad nije loše ekspermentisati sa ukusima. Napravite ovu malko drugačiju šampitu sa limunom.
Potrebni sastojci:
Za koru
- 6 kašika putera
- ½ šolje smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 šolja izmrvljenih graham kesića
- ½ šolje brašna
- 6 žumanaca
- 400 ml kondenzovanog mleka
- ½ šolje limunovog soka
- 1 ¼ šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog sirupa
- 3 kašike vode
- 6 belanaca
Uključite rernu da se greje na 175C, namastite pleh dimenzija 20 x 20 centimetara i obložite ga masnim papirom.
Uz pomoć električnog miksera mešajte puter i šećer dok ne postanu penasti, otprilike tri minute. Nakon toga dodajte jaje i umutite. Na samom kraju umešajte brašno i graham kekse izmešajte da se sjedine pa sipajte testo u tepsiju i pecite 10-15 minuta. Dok se kora hladi, pripremite žutu kremu.
Žumanca mutite mikserom dok ne postanu penasta i pobele, polako dodavajte kondenzovano mleko i mutite još 3-5 minuta. Na kraju umešajte limunov sok i mutite da se sve sjedini. Pripremljenu kremu sipajte preko kolača i vratite u rernu da se peče još 15-20 minuta. Ostavite sve da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte pa stavite u frižider na najmanje četiri sata ili preko noći.
Da biste napravili šam od belanaca ili meringu u manjoj šerpici pomešajte šolju i dve kašike šećera, vodu i kukuruzni sirup i zagrejavajte na srednje jakoj temperaturi na šporetu. Pustite da provri i povremeno mešajte. Kad prokuva prestanite sa mešanjem i pustite da dostigne temperaturu 115C.
Dok se sirup kuva mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, dodajte preostale dve kašike šećera i mutite još minut. Kad je sirup dostigao potrebnu temperaturu lagano ga u tankom tankom mlazu sipajte u belanca stalno mešajući, a ceo proces bi trebalo da traje oko sedam minuta, a meringa treba da bude penasta i sjajna.
Meringu premažite preko ohlađene žute kreme i kore, a onda vrh meringe malko spalite kuhinjskim brenerom ili je stavite u rernu na nekoliko minuta na najjaču temperaturu, ali budite oprezni. Na kraju krajeva, šampitu možete ukrasiti naribanom čokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar