četvrtak, 9. lipnja 2016.


Sastojci:
  •     500 g pilećeg bijelog mesa
  •     600 g krompira
  •     3 jajeta
  •     3 čena bijelog luka
  •     1 manja glavica crvenog luka
  •     1/2 kašičice mljevene paprike
  •     prezle po potrebi
  •     150 g brašna
  •     1 brokoli
  •     4 dl ulja
  •     mješavina začina, so

Priprema:

1. Brokoli iskidati na krupnije cvjetove i obariti u slanoj vodi.

2. Piletinu isjeći na krupnije kocke, crveni i bijeli luk očistiti.

3. Na mašini za mljevenje mesa samljeti piletinu, crveni i bijeli luk.

4. Samljevene sastojke sjediniti sa jednim jajetom, mljevenom paprikom i začinima po ukusu pa dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati po malo prezli i miješati sve dok se ne dobije smjesa pogodna za oblikovanje.

5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati manje pljeskavice težine 70 g. U sredinu svake pljeskavice staviti cvijjet brokolija i oblikovati kuglu.

6. Kugle piletine uvaljati u brašno, zatim u preostala umućena jaja i na kraju u prezle. Potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.

7. Krompir oguliti i isjeći na štapiće, a zatim propržiti na vrelom ulju.

8. Pržene kuglice piletine preliti majonezom i poslužiti uz pomfrit.

0 komentari:

Objavi komentar