Sastojci:
- 500 g pilećeg bijelog mesa
- 600 g krompira
- 3 jajeta
- 3 čena bijelog luka
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1/2 kašičice mljevene paprike
- prezle po potrebi
- 150 g brašna
- 1 brokoli
- 4 dl ulja
- mješavina začina, so
Priprema:
1. Brokoli iskidati na krupnije cvjetove i obariti u slanoj vodi.
2. Piletinu isjeći na krupnije kocke, crveni i bijeli luk očistiti.
3. Na mašini za mljevenje mesa samljeti piletinu, crveni i bijeli luk.
4. Samljevene sastojke sjediniti sa jednim jajetom, mljevenom paprikom i začinima po ukusu pa dobro izmiješati. Zatim postepeno dodavati po malo prezli i miješati sve dok se ne dobije smjesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati manje pljeskavice težine 70 g. U sredinu svake pljeskavice staviti cvijjet brokolija i oblikovati kuglu.
6. Kugle piletine uvaljati u brašno, zatim u preostala umućena jaja i na kraju u prezle. Potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Krompir oguliti i isjeći na štapiće, a zatim propržiti na vrelom ulju.
8. Pržene kuglice piletine preliti majonezom i poslužiti uz pomfrit.
0 komentari:
Objavi komentar