Sastojci
- 1,5 kg. krompira
- 600 g. mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 češanj belog luka
- 1,5 dcl. paradajz soka
- 1 šoljica pirinča
- 1 maggi kocka
- 1/4 kašikice kurkuma začina
- 1 veći lovorov list
- sveži timijan
- so, biber
- oko 2 dcl. vode
- ulje
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika ulja
- 1 srednja glavica luka
- 1 češanj belog luka
- 2 kašike brašna
- 6 dcl. mleka
- oko 100 g. tvrdog sira tipa edamer
- 1 jaje
- so, biber
Priprema
Krompir oguliti, iseći na kolutove srednje debljine i propržiti u dosta vrelog ulja.. Ne treba peći da bude kao čips, tek da omekša i dobije malo boju. Izvaditi na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Peći na dva puta.
Priprema mesa
Izdinstati sitno sečen luk i beli luk desetak minuta pa dodati meso. Dodati odmah i sve začine i paradajz sok, dinstati oko 15 minuta pa dodati i pirinač, zaliti vodom, kuvati još desetak minuta dok se ne dobije saft bez mnogo tečnosti pa ostaviti poklopljeno dok ne napravite bešamel.
priprema bešamela
Na maslacu i ulju izdinstati sitno sečen luk i beli luk, dodati brašno, izmešati pa zaliti sa toplim mlekom.Dodati so i biber i kuvati nekoliko minuta dok se blago ne zgusne, skloniti sa vatre pa umešati rendani sir i razmućeno jaje.
U malo podmazanu tepsiju ređati pola krompira, posoliti i pobiberiti, staviti preko nekoliko kašika bešamela, rasporediti smesu od mesa i pirinča, ponovo staviti nekoliko kašika bešamela. Staviti i preostali krompir, posoliti i pobiberiti i preliti bešamelom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 steni oko 40 minuta.
Ja pravim musake sa bešamelom, sve grčke se prave sa njim, ali ovo je prvi put da sam u bešamel stavila luk i beli luk i mnogo mi se svidelo, preporučujem!
0 komentari:
Objavi komentar