petak, 3. lipnja 2016.


Sastojci
  • 1,5 kg. krompira
  • 600 g. mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj belog luka
  • 1,5 dcl. paradajz soka
  • 1 šoljica pirinča
  • 1 maggi kocka
  • 1/4 kašikice kurkuma začina
  • 1 veći lovorov list
  • sveži timijan
  • so, biber
  • oko 2 dcl. vode
  • ulje
sastojci za bešamel
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika ulja
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 češanj belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 6 dcl. mleka
  • oko 100 g. tvrdog sira tipa edamer
  • 1 jaje
  • so, biber

Priprema

Krompir oguliti, iseći na kolutove srednje debljine i propržiti u dosta vrelog ulja.. Ne treba peći da bude kao čips, tek da omekša i dobije malo boju. Izvaditi na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Peći na dva puta.

Priprema mesa

Izdinstati sitno sečen luk i beli luk desetak minuta pa dodati meso. Dodati odmah i sve začine i paradajz sok, dinstati oko 15 minuta pa dodati i pirinač, zaliti vodom, kuvati još desetak minuta dok se ne dobije saft bez mnogo tečnosti pa ostaviti poklopljeno dok ne napravite bešamel.

priprema bešamela

Na maslacu i ulju izdinstati sitno sečen luk i beli luk, dodati brašno, izmešati pa zaliti sa toplim mlekom.Dodati so i biber i kuvati nekoliko minuta dok se blago ne zgusne, skloniti sa vatre pa umešati rendani sir i razmućeno jaje.

U malo podmazanu tepsiju ređati pola krompira, posoliti i pobiberiti, staviti preko nekoliko kašika bešamela, rasporediti smesu od mesa i pirinča, ponovo staviti nekoliko kašika bešamela. Staviti i preostali krompir, posoliti i pobiberiti i preliti bešamelom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 steni oko 40 minuta.

Ja pravim musake sa bešamelom, sve grčke se prave sa njim, ali ovo je prvi put da sam u bešamel stavila luk i beli luk i mnogo mi se svidelo, preporučujem!

0 komentari:

Objavi komentar