petak, 3. lipnja 2016.


Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo mnogo) i naziv, pored "običnih" ledenih kocki, ovo su nam "griz" ledene kocke. :)
sastojci

kora
  • 7 belanaca
  • 5 žumanca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike kakao
  • 6 kašika vode sobne temperature
  • 1 kašikica praška za pecivo
fil
  • 1 l. mleka
  • 180 g. griza
  • 250 g. maslaca ili margarina
  • 250 g. šećera u prahu
  • 4 vanilin šećera
  • 2 žumanca
  • 2 kašike kristal šećera

glazura

ja sam imala čokoladu "Najlepše želje" 250 g. pa sam napravila ganache, dodala sam još 2 dcl. slatke pavlake i 1 kašikicu maslaca.

može i obična glazura od 100 g. čokolade i 3 kašike ulja.

Postupak.

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako što odmah po početku mućenja belanaca mikserom velikom brzinom dodajem postepeno šećer i onda mutim sve zajedno.
U sneg od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, zatim i brašno, kakao i prašak za pecivo, takođe postepeno uz lagano mešanje.
Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
Smesu izliti u nauljen i brašnom posut pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.

Fil

U mleko dodati vanilin šećer i skuvati griz. Nemojte odmah skinuti sa vatre čim se zgusne, griz treba da se kuva najmanje 10 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
2 žumanca i 2 kašike šećera penasto umutiti, da pobele žumanca pa kuvati desetak minuta na pari. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac i šećer u prahu, dodati žumanca, dobro sjediniti pa dodavati po 2,3 kašike griza stalno muteći velikom brzinom.
Rasporediti fil preko ohlađene kore, staviti glazuru i dobro ohladiti nekoliko sati u frižideru.

Moja tepsija je dimenzija 23x32 cm.

0 komentari:

Objavi komentar