Nakon što jednom isprobate ovaj recept nećete ga se moći zasititi! Pratite korake pripreme, ali slobodno ubacite začine prema želji...
Makaroni sa sirom i špekom
Sastojci:
- 0,5 kg makarona
- 250 grama sira Gruyerea
- 300 grama naribanog parmezana
- 200 grama špeka (po želji)
- 2 stapke poriluka
- 2-3 češnja češnjaka
- 600 ml mlijeka
- 200 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog timijana
- 5 žlica maslaca
- 4 žlice brašna
- Tabasco (po želji)
- Muškatni oraščić (po želji)
- Sol i papar
Priprema:
1. U visokom loncu zagrijte mlijeko, pileći temeljac i očišćeni češnjak u komadu, pa ostavite sa strane.
2. U drugom loncu skuhajte tjesteninu al dente – tako da se osjeća 'pod zubima'. Umjesto makarona možete upotrijebiti i drugu cjevastu tjesteninu, na primjer - penne.
3. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nascjeckani poriluk i timijan. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike tri do pet minuta. Ubacite špek narezanu na kockice, posolite, popaprite i kratko prepržite.
4. Ispraznite sadržaj lonca na tanjur, pa u isti lonac dodajte maslac i brašno – kao da radite zapršku. U smjesu pažljivo dodajte ugrijano mlijeko iz kojeg ste prethodno uklonili češnjak.
Tekućinu popaprite i posolite, te dodajte mrvicu muškatnog oraščića (po želji). Bešamel umak kuhajte oko pet minuta dok se ne zgusne.
5. U vatrostalnoj posudi pomiješajte skuhanu tjesteninu, bešamel, prženi špek i poriluk, a na kraju i naribani sir te nekoliko kapi Tabasca.
Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko desetak minuta. Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar