nedjelja, 29. svibnja 2016.


Nakon što jednom isprobate ovaj recept nećete ga se moći zasititi! Pratite korake pripreme, ali slobodno ubacite začine prema želji...
Makaroni sa sirom i špekom

Sastojci:
  • 0,5 kg makarona
  • 250 grama sira Gruyerea
  • 300 grama naribanog parmezana
  • 200 grama špeka (po želji)
  • 2 stapke poriluka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 600 ml mlijeka
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog timijana
  • 5 žlica maslaca
  • 4 žlice brašna
  • Tabasco (po želji)
  • Muškatni oraščić (po želji)
  • Sol i papar

Priprema:

1. U visokom loncu zagrijte mlijeko, pileći temeljac i očišćeni češnjak u komadu, pa ostavite sa strane.

2. U drugom loncu skuhajte tjesteninu al dente – tako da se osjeća 'pod zubima'. Umjesto makarona možete upotrijebiti i drugu cjevastu tjesteninu, na primjer - penne.

3. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nascjeckani poriluk i timijan. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike tri do pet minuta. Ubacite špek narezanu na kockice, posolite, popaprite i kratko prepržite.

4. Ispraznite sadržaj lonca na tanjur, pa u isti lonac dodajte maslac i brašno – kao da radite zapršku. U smjesu pažljivo dodajte ugrijano mlijeko iz kojeg ste prethodno uklonili češnjak.

Tekućinu popaprite i posolite, te dodajte mrvicu muškatnog oraščića (po želji). Bešamel umak kuhajte oko pet minuta dok se ne zgusne.

5. U vatrostalnoj posudi pomiješajte skuhanu tjesteninu, bešamel, prženi špek i poriluk, a na kraju i naribani sir te nekoliko kapi Tabasca.

Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko desetak minuta. Dobar tek!

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar