nedjelja, 29. svibnja 2016.


       Kolač je jedan od onih brzinskih, a najbolja od svega je krema koja nije gumena (iako sadrži želatinu) već savršeno pjenasta!

Sastojci:

Tijesto:
  •     3 žumanjka,
  •     3 bjelanjka (snijeg),
  •     80 g šećera,
  •     1 vanilin šećer,
  •     100 g brašna,
  •     40 g otopljenog maslaca,
  •     1/2 žličice praška za pecivo

Preljev za tijesto:
  •     100 ml mlijeka,
  •     1 vanilin šećer
Krema:
  •     4,5 dl jogurta s okusom vanilije (može i obični jogurt),
  •     500 ml vrhnja za šlag,
  •     1 limun (sok + korica),
  •     150 g šećera,
  •     1 vanilin šećer,
  •     1 paketić (10 g) želatine u prahu

Priprema:

Tijesto:
Izmiksajte pjenasto žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i otopljeni maslac. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u namašćen i pobrašnjen četvrtasti pleh (cca 20 x 30 cm) i pecite na 180 C dok ne dobije lijepu žutu boju (provjera čačkalicom). Pečeno tijesto prelijte mlijekom kojeg ste ugrijali s vanil šećerom.

Krema:
Izmiksajte jogurt sa sokom jednog limuna i naribanom koricom, šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite šlag i sjedinite s kremom. Želatinu pripremite po uputama sa vrećice pa postepeno umiksajte u kremu. Kremu rasporedite po pečenom i ohlađenom tijesto i ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći (najbolje).

Režite na kocke, poslužite ohlađeno.

Napomena:
Umjesto jogurta s okusom vanilije možete koristiti obični jogurt, ali u tom slučaju treba dodati više šećera u kremu, jer su jogurti s okusom vanilije već zaslađeni.

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar