petak, 27. svibnja 2016.


Prehrana u ljetnim mjesecima treba biti lagana i osvježavajuća, sa što je moguće više ribe i svježeg sezonskog voća i povrća. 
 

 1. Rižoto sa škampima
Rižoto sa škampima idealan je ljetni obrok. Ako ne znaš što bi se moglo svidjeti tvojim gostima za večeru, uvijek se možeš pouzdati u ovakav klasičan recept. Za dobar rižoto važan je dobar temeljac i da riža ostane "al dente".


2. Orada s ljetnim povrćem
Ukusna orada s povrćem odličan je izbor za vruće dane jer se priprema brzo i jednostavno. Ovo bojama šareno jelo iznenadit će te eksplozijom nježnih ljetnih okusa!.

3. Osvježavajuća ljetna salata
Dimljeni tofu, naranče, crveno zelje i koromač sjajna su mješavina za brzu, zdravu i maštovitu salatu. Jednostavno umiješaj komadiće svježeg povrća, dimljenog ili prženog tofua i prelij laganim i zdravim dressingom od limunova soka, maslinovog ulja i morske soli.

4. Mrkači na salatu
Za predjelo ili lagani obrok pripremi salatu od mrkača - malih hobotnica s kuhanim krumpirom, začinima i maslinovim uljem. Posluži ju hladnu uz malo dobrog kruha i guštaj u slasnim mediteranskim okusima.

5. Lagana pizza s matovilcem
I pizza može biti lagano jelo. Na žalost, s obzirom na česte loše pripreme sa nekvalitetnim sirevima i salamama, uvriježeno je mišljenje da je pizza – fast food hrana. No pizza može biti puno više od toga - ukusan, brz, lagan i zdrav obrok. Umjesto uobičajene kombinacije sira i salame, isprobaj laganu pizzu s tijestom od integralnog brašna, mozzarellom, ličkim škripavcem i svježim matovilcem.

6. Lagana krema od jabuka
Za razliku od kolača, keksa i drugih deserata s brašnom, koji su često teški, puni šećera, masnoća i drugih rafiniranih sastojaka, kreme su osvježavajuće i lagane za probavljanje, a zadovoljit će tvoju želju za slatkim.


7. Dinja sa zobenim vrhnjem i keksima
Slastice od voća, posebice onoga sezonskoga, kao što su trešnje, višnje, marelice, borovnice i dinje, zbog svog blagog slatkastog okusa ljeti ti mogu biti izvrsno osvježenje. Masnoće se u ljetnim slasticama koriste u malim količinama pa su orašasti plodovi kvalitetan izvor esencijalnih masnih kiselina.

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar