ponedjeljak, 25. travnja 2016.

Ukusne i meke piroške.Mene podsećaju na one prave što se nekad spremale.Vraćaju me u djetinstvo


Sastojci
testo:
  • 600 – 700 gr. brašna
  • 150 gr. kuhanog krompira
  • 1 žlica vegete
  • 50 gr. omekšalog margarina
  • 1 paketić suhog kvasca Dolcela
  • 2 kom. žumancat
  • 1 celo jaje
  • 300 ml. mlakog mleka
punenje:
  • 200 gr. salame,šunke…
  • 200 gr. kačkavalja
još:
  • 2 kom. belancat
  • oko 100 gr. prezle
Priprema
1. Krompir skuhati,te ostavite da se ohladi.Kada se ohladi,napravite ga pire.Mleko
zagrejte,te odelite malo mleka,stavite kvasac,promešajte te ostavite da se kvasac
aktivira.
2. U posudu u kojoj će te mesiti,prosijte brašno.Dodajte vegete,promešajte.Dodajte pire
od krompira,dodajte žumancat i jedno celo jajce.Dodajte i nadošli kvasac te dodavajući
si mlakog mleka,zamesiti glatko i mazno testo koje se nelepi za ruke.


3. Površinu testa premažite malo uljem,prekrijte testo prozirnom folijom,te ostavite da
testo narasta nekih 30-ak minuta.
4. Za to vreme,vi iseckajte šunku i kačkavalj na kockice.(mozete koristiti i drugi nadjev na
primer sa mljevenim mesom….ali mene su pravo dobre ovako).Ja sam koristila tanke
listiće salame,te ga nisam seckala.
5. Naraslo testo prebacite na blago pobrašnjeni stol.Pobrašnite i površinu testa te sa
valjkom rastanjite testo kolko više možete,neka bude tanje.
6. Isecite testo na kockice kao što vidite na slici,te svaku kocku punite nadjevom.Krajeve
testa preklopite,te zarolajte piroške.Uradite tako dok utrošite svo testo.


7. Belancat sa viljuškom razbijte da blago zapjenu.Svaku pirošku kistom premažite sa
belancetom,te uronite u prezlu sa svija strana.


8. U tiganj nalijte ulja malo više nego što obično stavljate.Kada se ulje zagreje,spustie
piroške u vrelom ulju te pržite na srednjoj vatri (kod mene od 6,pržila sam na 4).Kada
fino porumene sa svija strana,redajte ih na paprini ubruz da upija višak masnoće.


9. Dok su još tople,poslužite,a odlične su i kada se ohlade.

10.Prijatno!

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar