ponedjeljak, 25. travnja 2016.




Begova čorba spada u jače čorbe od kokošijeg ili pilećeg mesa s dodatkom
bamje ili bamije ( biljke čiji se mahunasti plodovi, puni sjemenki, koriste za
pripremu jela i dobivanje jestivog ulja ). S obzirom da je rijetka, a smatra se i
afrodizijakom, cijena joj je vrlo visoka. Čorba je zaista prava poslastica.

Sastojci:
  • 400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa
  • 200 gr korijenastog povrća ( mrkva,
  • peršin, celer )
  • 50 gr maslaca
  • 50 gr brašna
  • 20 gr sušene bamje
  • 1 žumanjak
  • 50 gr kajmaka ili milerama
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • malo soli i bibera
Priprema:
1. Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s
očišćenom mrkvom, peršinom, celerom i lovorom. kada je meso kuhano, procijedite
supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu,
peršin i celer.
2. U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od
kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa
zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
3. U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite, properite i
dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom,
umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.
Posluživanje
Bamja se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se isperu u nekoliko
voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.
www.coolinarika.com

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar