DOMAĆI VOĆNI ŽELE GOTOV ZA 20 MINUTA!
Zaista bude ukusniji i što je najvažnije svježiji od kupovnog a veoma je jednostavan za napraviti.
SASTOJCI
PRIPREMA
1.
Obložiti željeni oblik tepsije sa celofanom i pošpricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila različite plastične kutije da bi napravila bar dvije vrste želea. Vi možete koristiti i više ili samo jednu tepsiju ako želite jedan ukus.
Staviti želatinu u veću šerpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko želatine. Dodati šećer i vanilin šećer i promješati. Staviti na šporet da kuha na laganoj temperaturi uz mješanje 25 minuta.
Skinute sa šporeta i ako želite jedan ukus i boju onda dodajte u šerpu promješajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frižider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noći prije nego što će te sjeći žele. Ako želite više ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da režete posuti kristalni šećer po daski i istresti žele i onda nožem koji ste malo namazali uljem sjeći željene oblike. Uvaljati u sećer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se šećer kristalizuje. Vi ako hoćete možete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije možete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.
Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tečne kap do dvije jer meni od extract-a već dobije boje.
Zaista bude ukusniji i što je najvažnije svježiji od kupovnog a veoma je jednostavan za napraviti.
SASTOJCI
- 6 kašika (supene) Želatine(ja koristim goveđu a vi po želji)
- 350 ml Hladne vode
- 550 ml Provrle vode
- 1 1/2 kg šećera
- 1 -2 kesice vanili šećera
- Extract Po želji,ja sam koristila narandzu i malinu
- boja za hranu
- Exstra sećera za posuti
PRIPREMA
1.
Obložiti željeni oblik tepsije sa celofanom i pošpricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila različite plastične kutije da bi napravila bar dvije vrste želea. Vi možete koristiti i više ili samo jednu tepsiju ako želite jedan ukus.
Staviti želatinu u veću šerpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko želatine. Dodati šećer i vanilin šećer i promješati. Staviti na šporet da kuha na laganoj temperaturi uz mješanje 25 minuta.
Skinute sa šporeta i ako želite jedan ukus i boju onda dodajte u šerpu promješajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frižider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noći prije nego što će te sjeći žele. Ako želite više ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da režete posuti kristalni šećer po daski i istresti žele i onda nožem koji ste malo namazali uljem sjeći željene oblike. Uvaljati u sećer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se šećer kristalizuje. Vi ako hoćete možete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije možete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.
Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tečne kap do dvije jer meni od extract-a već dobije boje.
0 komentari:
Objavi komentar