Predivan cvijet sa hrskavom koricom i sjemenkama. Preporučujem,za sve ljubitelje domaćeg peciva.....
Sastojci:
Priprema:
U posudu staviti prosijano brašno, so, šećer, suhi kvasac,jaje,toplim mlijekom i vodom, zamijesiti tijesto.Pokriti i ostaviti na toplom da se udupla. Tijesto prekuhati na brašnu, podijeliti na 12 kuglica i svaku kuglicu oblikovati rukama.Složiti ih u pripremljenu tepsiju( 10 kuglica), a 2 kuglice spojiti u jednu veću i staviti u sredinu.
Pripremljeni cvijet pokriti čistom salvetom i ostaviti da se ponovo udupla . Cvijet premazati bjelanjkom i posuti sjemenkama.Staviti u zagrijanu rernu da se peče na 200 C nekih 30-40 minuta.Pečen cvijet izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se hladi.Ne uvijem u salvetu, jer želim finu i hrskavu koricu.
Sastojci:
- 650 g brašna
- 1 kašika suhog kvasca Dolcela
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica šećera
- 1 kom jaje
- 2 dl toplog mlijeka
- 2 dl tople vode
- 1 kom. bjelanjak- premazati cvijet
- sjemenke susam, suncokret, čurokot
Priprema:
U posudu staviti prosijano brašno, so, šećer, suhi kvasac,jaje,toplim mlijekom i vodom, zamijesiti tijesto.Pokriti i ostaviti na toplom da se udupla. Tijesto prekuhati na brašnu, podijeliti na 12 kuglica i svaku kuglicu oblikovati rukama.Složiti ih u pripremljenu tepsiju( 10 kuglica), a 2 kuglice spojiti u jednu veću i staviti u sredinu.
Pripremljeni cvijet pokriti čistom salvetom i ostaviti da se ponovo udupla . Cvijet premazati bjelanjkom i posuti sjemenkama.Staviti u zagrijanu rernu da se peče na 200 C nekih 30-40 minuta.Pečen cvijet izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se hladi.Ne uvijem u salvetu, jer želim finu i hrskavu koricu.
0 komentari:
Objavi komentar