četvrtak, 2. lipnja 2016.


Bilo da ste osetljivi na gluten ili pak jednostavno tražite zdravije opcije koje možete uključiti u svakodnevnu ishranu, prilično smo sigurni da se trudite da izbegavate belo brašno.


Ovo je 6 zdravih alternativa belom brašnu.

Crni pasulj
OK, znamo što mislite, ali ne - sigurno nećete osetiti razliku u sastojcima ako koristite brašno crnog pasulja. Baš poput većine mahunarki, crni pasulj je bogat proteinima i vlaknima koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema.

Leblebija
Humus je divan, ali da li ste znali da možete koristiti leblebiju i za pripremu slatkih jela? Poput crnog pasulja, leblebija je bogata proteinima i vlaknima i nutrijentima poput vitamina C, E i beta-karotena. Takođe je i ključna za regulaciju šećera u krvi, zbog čega ćete duže ostati siti.

Ovas
Kada ga izblendate u čestice brašna (što je jako jednostavno učiniti kod kuće!), ovas je interesantan sastojak za izradu kolača i ostalih poslastica iz rerne. O svim prednostima koje imaju za vaše zdravlje ne moramo ni pričati, jer ste sigurno već sto puta čuli zašto je dobro jesti ovsenu kašu za doručak...

Bademovo brašno

Još jedna zdrava zamena koju možete pripremiti kod kuće ili kupiti u prodavnici. Bademi su bogati proteinima, a imaju nizak udeo ugljenih hidrata - što ih čini idealnom zamenom za brašno. 

Karfiol
Siromašan ugljenim hidratima i bogat vitaminom K (koji deluje protiv upalno na organizam), karfiol je neverovatno raznovrsna zamena za belo brašno bilo da ga koristite za izradu testa za picu ili nekog drugog peciva.

Celovito pšenično brašno

Iako nije gluten-free, celovito pšenično brašno ima više proteina od običnog belog, a pečeno ima apsolutno identičan ukus kao i njegova manje nutritivno vredna varijanta. Plus: sadrži vitamine, folate i riboflavine pa se ne morate osećati loše ako pojedete pun tanjir palačinaka.

0 komentari:

Objavi komentar