Priprema žara
roštilj pripremaj s drvenim ugljenom, briketima, a ako koristiš drva - odaberi bukvu, grab ili pak stablo masline
za potpalu koristi sitno nasječeno drvo, npr. malo suhih drvenih trijeski ili par suhih grančica
osušena vinova loza i možda koji dobro osušeni češer (koristi samo one koji su otvoreni i suhi) dat će specifičan ugodan miris
Savršen odrezak dobit ćete ako ga najprije zapečete na najtoplijem dijelu roštilja, a zatim ga premjestite na dio umjerene temperature.
za dobru će potpalu poslužiti i drvene kutije od voća (kašete) s tržnice ugljen postavi u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položi sitne materijale, potpali i nakon 20 do 30 minuta ugljen raširi po cijelom roštilju
nikad ne stavljaj drva ispod ugljena jer u tom slučaju drvo neće do kraja izgorjeti, pa će se kasnije pojavljivati vatra
ne koristi papir za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na meso
žar za roštilj mora biti jak, ali i ujednačen; velika greška kod roštiljanja je slaba ili nedovoljno jaka vatra
Priprema roštilja i pribora
zagrijanu rešetku očisti (iščetkaj) i premaži kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi lijepilo za rešetku
ako možeš držati dlan neposredno iznad rešetke do 3 sekunde, temperatura je idealna
uvijek pri ruci drži grančicu ružmarina ili kist za nanošenje ulja
ili marinade na komade mesa
ni meso ni riba ne smiju biti suhi; ulje zatvara pore i zaustavlja gubitak vlage, što će dati izvanrednu sočnost mesu ili ribi
Rebarca s grilla
od pribora je važno imati: dugačke hvataljke i lopatice s drškom, kuhinjski kist te prskalicu za vodu, iako je vatru bolje gasiti mokrim ugljenom
neposredno prije pečenja, na vruć ugljen možeš posuti divlje svježe ili suho začinsko bilje, na ružmarin, mravinac ili estragon koji će hrani dati neodoljiv miris i okus
rešetku od roštilja uvijek drži na 15 cm od žara
Vrijeme je za meso, ribu, povrće...
meso i riba moraju imati dovoljno mjesta za okretanje i pomicanje prilikom pečenja
da bi se dobio savršen odrezak, najprije ga treba zapeći na najtoplijem dijelu roštilja, a zatim ga premjestiti na dio umjerene temperature kako bi se okusi u mesu u potpunosti razvili
riba i meso se okreću samo jednom
meso treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti, odnosno kad rubovi mesa promijene boju, posvijetle
ribu stavljaj suhu na gradele, zarezanu uzduž kosti kako bi se bolje ispekla iznutra
kada se riba stavi na rešetku, treba je nekoliko puta povući po rešetki kako se ne bi zalijepila
okreće se samo jednom i to kada se potpuno odvoji od rešetke, odnosno kada joj oko u potpunosti pobijeli
što se meso dulje peče, postaje sve tvrđe, stoga ga je potrebno skinuti na vrijeme
čim je odrezak pečen prema tvom ukusu, skloni ga s roštilja te zatim uzmi malo ulja ili žličicu maslaca, premaži njime odrezak i ostavi neka se rastopi – meso će biti posebno sočno i ukusno
0 komentari:
Objavi komentar