Srneća leđa, čuveni bečki kolač, u mom izvođenju u malo drugačijoj formi. Odličan i preukusan, tako sočan, sa mlevenim orasima premazan domaćim džemom od jagoda i preliven čokoladnom glazurom...
SASTOJCI
PRIPREMA
Odvojimo belanca od žumanaca. Otopimo čokoladu. U posebnoj posudi izmutimo mikserom omekšali margarin sa šećerom u prahu. Dodajemo jedno po jedno žumance i mutimo miskerom, a potom dodamo prohlađenu otopljenu čokoladu. Prezlu natopimo rumom i ostavimo da odstoji a za to vreme mutimo belanca sa kristal šećerom dok ne dobijemo čvrst sneg. U smesu od žumanaca dodamo prašak za pecivo i prezlu natopljenu rumom i dobro izmutimo mikserom. Na kraju dodamo sneg od belanaca i samlevene orase pomešane sa pšeničnim klicama i sve to polako sjedinimo kašikom.
Obložimo okrugli kalup papirom za pečenje i istresemo smesu u njega. Kolač pečemo u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 30 minuta. Kada se kolač ohladi, premažemo ga odozgo džemom od jagoda. Pripremimo glazuru tako što otopimo čokoladu, dodamo margarin, ulje i mleko, i prelijemo kolač glazurom. Po želji ukrasimo orasima.
Prijatno!
NAPOMENA
Ako nemate pšenične klice možete i da ih izostavite, ali ja sam ih stavila zbog izuzetno hranljivih sastojaka koje sadrže. One su bogat izvor belančevina (oko 25%), vitamina B1, B2, B6 i E i gvožđa. Sem toga su prijatnog ukusa i odlično idu u kombinaciji sa mlevenim orasima.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
SASTOJCI
- 5 jaja
- 130 g margarina
- 50 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
- 60 g prezle
- 50 ml ruma
- 1 kesica praška za pecivo
- 80 g kristal šećera
- 150 g mlevenih orasa
- 30 g pšeničnih klica
- 350 g džema od jagoda
- 150 g čokolade
- 50 g margarina
- 2 kašike ulja
- 3 kašike mleka
PRIPREMA
Odvojimo belanca od žumanaca. Otopimo čokoladu. U posebnoj posudi izmutimo mikserom omekšali margarin sa šećerom u prahu. Dodajemo jedno po jedno žumance i mutimo miskerom, a potom dodamo prohlađenu otopljenu čokoladu. Prezlu natopimo rumom i ostavimo da odstoji a za to vreme mutimo belanca sa kristal šećerom dok ne dobijemo čvrst sneg. U smesu od žumanaca dodamo prašak za pecivo i prezlu natopljenu rumom i dobro izmutimo mikserom. Na kraju dodamo sneg od belanaca i samlevene orase pomešane sa pšeničnim klicama i sve to polako sjedinimo kašikom.
Obložimo okrugli kalup papirom za pečenje i istresemo smesu u njega. Kolač pečemo u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 30 minuta. Kada se kolač ohladi, premažemo ga odozgo džemom od jagoda. Pripremimo glazuru tako što otopimo čokoladu, dodamo margarin, ulje i mleko, i prelijemo kolač glazurom. Po želji ukrasimo orasima.
Prijatno!
NAPOMENA
Ako nemate pšenične klice možete i da ih izostavite, ali ja sam ih stavila zbog izuzetno hranljivih sastojaka koje sadrže. One su bogat izvor belančevina (oko 25%), vitamina B1, B2, B6 i E i gvožđa. Sem toga su prijatnog ukusa i odlično idu u kombinaciji sa mlevenim orasima.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari:
Objavi komentar