SASTOJCI
Tijesto
- 80 g šećera
- 65 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1/2 (90g) kiselog vrhnja
- 70 ml ulja
- 250 g glatkog brašna
- 60 g gustina-kukuruzni škrob
Nadjev
- 2 srednje velike jabuke
- 1 ravna žličica šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1 vanilin šećer
- 2 petit beurre keksa
- ili 3-4 žlice mljevenih oraha
- ili 3-4 žlice krušnih mrvica
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
Sve raditi bez miksera!
U dubljoj zdjeli za kolače žlicom izraditi maslac sa šećerom.
Dodati jaje i prstohvat soli, malo izmiješati, pa dodati kiselo vrhnje i ulje. Umjesto kiselog vrhnja, može čvrsti jogurt.
Kad se sastojci spoje, dodati brašno i gustin prethodno izmiješane u zdjelici.
Sve sastojke spojiti (i dalje žlicom) da se dobije glatko tijesto.
Zdjelu prekriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak dok se pripremi nadjev.
Jabuke očistiti i naribati, pa sa šećerom pirjati na jačoj vatri dok se jabuke ne posuše.
Dodati cimet i vanilin šećer i staviti hladiti.
U hladno umiješati mljeveni keks, orahe ili krušne mrvice (kod mene ovaj put keksi).
Nadjev mora biti sočan, ali ne i vodenast.
Za lepezasti oblik
Tijesto podijeliti na komade težine 50 grama.
Svaki oblikovati u lopticu, uvaljati u brašno, pa na papiru za pečenje spljoštiti rukom (ili koristiti lazanjur-oklagiju) u ovalni oblik debljine 1/2 cm, dužine 12cm, a širine 9 cm.
Pola razvaljanog komada tijesta ostaviti kako je, a na drugoj polovini oštrim nožićem zarezati uzdužne crte na razmaku malo većem od 1 cm (kod mene 5 crta).
Rubni dijelovi moraju ostati nedirnuti.
Na početak punog dijela tijesta, bez zareza, staviti 1 žlicu nadjeva u obliku valjka. Zarolati nadjeveni dio tijesta prema zarezanom dijelu, pa duž zareza do kraja.
Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje, spoj okrenut dolje i saviti u oblik polumjeseca. Rezovi će se razdvojiti.
Za okrugli oblik
Tijesto razvaljati na papiru za pečenje na 1/2 cm debljine. Kalupom promjera 5 cm ili čašom istog promjera, vaditi krugove. Svaki put kalup ili čašu umočiti u brašno kako se tijesto ne bi zalijepilo.
Ostatke tijesta skupiti i formirati lopticu, razvaljati i vaditi krugove. Tako dok se ne utroši tijesto.
Treba se dobiti paran broj krugova.
Pola krugova ostaviti cijele, a na drugoj polovini napraviti mali križić (meni je najzgodnije bilo pritisnuti sredinu kruga nožem zaobljenog, ne oštrog vrha… kad se reže, nož povlači tijesto).
U sredinu punih krugova staviti žličicu nadjeva i poklopiti zarezanim krugovima. Lagano pritisnuti rubove vilicom da se spoje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170″C 30 minuta. Keksi trebaju ostati blijedi, tek s donje strane da počnu rumeniti.
Vruće uvaljati u šećer u prahu.
Od ovih sastojaka sam dobila 6 duguljastih i 15 okruglih keksića.
NAPOMENA
Ako se pravi dupla doza, praviti sa 1 jajem, a ostale sastojke uduplati.
0 komentari:
Objavi komentar