utorak, 26. travnja 2016.

Pita zeljanica


 Sastojci:

TIJESTO – JUFKA
  • -500-600 gr brašna
  • -1 kašičica soli
  • -3 kašike ulja
  • -3-4 dcl tople vode

NADJEV:

  • -1,5 kg blitve
  • -4 kašike brašna
  • -500 gr mladog sira
  • -400 gr kisele pavlake
  • -po potrebi mliječni proizvodi (kajmak, vajkrem…)
  • -4 kom. jaja
  • -50 gr maslaca (narezan na listiće)
  • -po potrebi so

Priprema:

TIJESTO – JUFKA
U smjesu brašna i soli dodati ulje te zakuhati toplom vodom. Tijesto podijeliti na dva dijela i izraditi ga na pobrašnjenoj površini. Dobijene jufke pouljiti, prekriti PVC folijom i ostaviti u frižider.
Jufku obično pripremim dan prije sukanja ili ostavim 1-2 sata na toplom.

Blitvu očistiti i dobro oprati, te narezati na sitne rezance. Posoliti je i ostaviti pola sata da odstoji. Zatim, oprati je i ostaviti da se ocijedi te u rukama dodatno iscijediti i staviti u posudu.
U pripremljenu blitvu dodati brašno i izmješati da se upije ostatak tečnosti. Dodati ostale mliječne sastojke, jaja, maslac i so. Smjesu dobro sjediniti.

Razviti jufku, prosušiti je, poprskati otopljenim maslacem, filovati, urolati i formirati po želji. Složiti pitu na pouljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni. Kad porumeni temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći dok fino porumeni. Pečenu piti premazati maslacem i poslužiti.

Posluživanje:
Pitu od blitve-zeljanicu poslužiti uz jogurt, kefir…..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar