Pita zeljanica
Sastojci:
TIJESTO – JUFKA
NADJEV:
Priprema:
TIJESTO – JUFKA
U smjesu brašna i soli dodati ulje te zakuhati toplom vodom. Tijesto podijeliti na dva dijela i izraditi ga na pobrašnjenoj površini. Dobijene jufke pouljiti, prekriti PVC folijom i ostaviti u frižider.
Jufku obično pripremim dan prije sukanja ili ostavim 1-2 sata na toplom.
Blitvu očistiti i dobro oprati, te narezati na sitne rezance. Posoliti je i ostaviti pola sata da odstoji. Zatim, oprati je i ostaviti da se ocijedi te u rukama dodatno iscijediti i staviti u posudu.
U pripremljenu blitvu dodati brašno i izmješati da se upije ostatak tečnosti. Dodati ostale mliječne sastojke, jaja, maslac i so. Smjesu dobro sjediniti.
Razviti jufku, prosušiti je, poprskati otopljenim maslacem, filovati, urolati i formirati po želji. Složiti pitu na pouljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni. Kad porumeni temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći dok fino porumeni. Pečenu piti premazati maslacem i poslužiti.
Posluživanje:
Pitu od blitve-zeljanicu poslužiti uz jogurt, kefir…..
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Sastojci:
TIJESTO – JUFKA
- -500-600 gr brašna
- -1 kašičica soli
- -3 kašike ulja
- -3-4 dcl tople vode
NADJEV:
- -1,5 kg blitve
- -4 kašike brašna
- -500 gr mladog sira
- -400 gr kisele pavlake
- -po potrebi mliječni proizvodi (kajmak, vajkrem…)
- -4 kom. jaja
- -50 gr maslaca (narezan na listiće)
- -po potrebi so
Priprema:
TIJESTO – JUFKA
U smjesu brašna i soli dodati ulje te zakuhati toplom vodom. Tijesto podijeliti na dva dijela i izraditi ga na pobrašnjenoj površini. Dobijene jufke pouljiti, prekriti PVC folijom i ostaviti u frižider.
Jufku obično pripremim dan prije sukanja ili ostavim 1-2 sata na toplom.
Blitvu očistiti i dobro oprati, te narezati na sitne rezance. Posoliti je i ostaviti pola sata da odstoji. Zatim, oprati je i ostaviti da se ocijedi te u rukama dodatno iscijediti i staviti u posudu.
U pripremljenu blitvu dodati brašno i izmješati da se upije ostatak tečnosti. Dodati ostale mliječne sastojke, jaja, maslac i so. Smjesu dobro sjediniti.
Razviti jufku, prosušiti je, poprskati otopljenim maslacem, filovati, urolati i formirati po želji. Složiti pitu na pouljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni. Kad porumeni temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći dok fino porumeni. Pečenu piti premazati maslacem i poslužiti.
Posluživanje:
Pitu od blitve-zeljanicu poslužiti uz jogurt, kefir…..
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar