utorak, 26. travnja 2016.

OVO JE NOVI RECEPT ZA LEDENE KOCKE OVAKVE SIGURNO NISTE PROBALI


Jako fin, kremast i ukusan kolač.

Sastojci:

Za biskvit
  • 8 kom bjelanaca
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 8 kašika Glatkog brašna Podravka
  • 1 kom Prašak za pecivo Docela
  • za preliti pečeni biskvit
  • 1,5 dl hladnog mlijeka
za fil

  • 7 dl mlijeka
  • 8 kom žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 1 kom Vanilin šećera Dolcela
  • 200 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 dl slatke pavlake za šlag
još
  • 2 kom šlaga u prahu
  • 2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
  • po potrebi hladnog mlijeka

Priprema:
1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi
2.
pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta.
 
3.
smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je
4.
peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi

5.
Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
6.
Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom
7.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar