nedjelja, 24. travnja 2016.


Jedan od onih brzih desert- kolaca koji su joker kada nemam vremena ili kada su gosti skoro na vratima



Sastojci 8 osoba

BISKVIT

6 zumanaca
4 kasike secera(50gr)
4 kasike mlijeka
4 kasike ulja
4 kasike brasna(50 gr)+ 1/2 praska za pecivo
malo oraha,badema ili ljesnjaka(50-80 gr) 

ZA BIJELI DIO

6 bjelanaca
zaljev(agda):
500 gr secera
125 ml vode

Priprema:
1.
Pomijesati suhe sastojke:brasno+prasak za pecivo+orasi
Tepsiju( 34x20cm) namazati maslacem i obrasniti

2.
Umutiti zumanca sa secerom u pjenastu masu+4 k.ulja+4 k.mlijeka
Na kraju dodati smjesu suhih sastojaka,pa pjenjacom lagano izmijesati u kompaktnu masu.

3.
Smjesu rasporediti ravnomjerno po prethodno pripremljenoj tepsiji,
Peci oko 15 minuta na 160à C (prilagoditi pecenje sopstvenoj pecnici)

4.
U medjuvremenu prokuhati vodu i secer,neka vrijucka 5 minuta.
U bjelanca staviti prstohvat soli,pa ih umutiti u cvrst snijeg.
U snijeg u tankom mlazu,STALNO MUTECI MIKSEROM,usipati vrelu agdu.

5.
Nastaviti mutiti jos pet minuta(masa sa bjelancima ce narasti) pa zatim izliti preko
biskvita.Poravnati

6.
Ohladiti malo na sobnoj temperaturi,azatim prebaciti u frizider.

Posluživanje
Dekorisati po zelji:rendanom cokoladom,vocem i sl.

Tagged:

0 komentari:

Objavi komentar