KADA IH PROBATE POŽELJET ĆETE IH SVAKI DAN…MOJI OMILJENI SLANI KEKSIĆI
/>Sastojci
za tijesto
Priprema
1.
Buter sobne temperature umutiti, dodati žumance, so, papriku, biber i pavlaku pa umutiti, sir izrendati na najsitnijoj strani rende pa izmiješati sa smjesom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa zamijesiti tijesto.
2.
Tijesto istanjiti u pravougaonik 35 x 25 cm, premazati sa 1/2 žumanceta, posuti susamom, prevrnuti tijesto i sa druge strane premazati žumancetom i posuti susamom.
Tijesto isjeći na trakice željene širine
3.
Isjeći i vodoravno da se dobiju kockice ili ukoso da se dobiju rombovi
4.
Isječene keksiće prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima između njih
5.
Peći na 200 C da blago porumene, ne smiju potamniti
6.
Pečene ohladiti i uživati grickajući ili uz prilog po želji
/>Sastojci
za tijesto
- 150 g butera
- 200 g tvrdog sira (gauda i sl.)
- 1/2 čaše (od 180 g) pavlake
- 1 kom žumance
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- na vrh noža bibera
- 1/2 kašičice Praška za pecivo Docela
- 230 g brašna
- 1 kom žumance
- 1 kašika ulja
- 50 g susama
Priprema
1.
Buter sobne temperature umutiti, dodati žumance, so, papriku, biber i pavlaku pa umutiti, sir izrendati na najsitnijoj strani rende pa izmiješati sa smjesom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa zamijesiti tijesto.
2.
Tijesto istanjiti u pravougaonik 35 x 25 cm, premazati sa 1/2 žumanceta, posuti susamom, prevrnuti tijesto i sa druge strane premazati žumancetom i posuti susamom.
Tijesto isjeći na trakice željene širine
3.
Isjeći i vodoravno da se dobiju kockice ili ukoso da se dobiju rombovi
4.
Isječene keksiće prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima između njih
5.
Peći na 200 C da blago porumene, ne smiju potamniti
6.
Pečene ohladiti i uživati grickajući ili uz prilog po želji
0 komentari:
Objavi komentar