Najfinija Sacher torta
Sastojci (za kalup promjera 24 ili 26 cm):
- - 4 jaja - odvojeno bjelanjci i žumanjci
- - 160 g šećera
- - 160 g maslaca
- - 200 g čokolade - otopljena
- - 110 g oštrog brašna
- - 1 žličica praška za pecivo
- - Mrvica soli
- - 1 žličica ekstrakta vanilije
- - Džem od marelica - nekoliko žlica
Priprema:
1. Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svjetlo-žuti i pahuljasti.
2. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) in opet izmiksajte.
3. Čokoladu otopite na pari i dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte.
4. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte.
5. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije.
6. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu.
7. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena.
8. Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka, tj. lagano topla.
9. Zatim je prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom, tako sam ja). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom.
10. Stavite je u frižider da se džem stisne.
11. Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u frižider da se džem stisne.
Ako želite, možete je prelijati čokoladnom glazurom:
- - 100 g čokolade
- - 70 g maslaca
Na pari otapajte čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.
0 komentari:
Objavi komentar