“Morning Dew”
Sastojci :
Priprema
Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.
Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.
Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom.
Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto kako na VIDEU na jednakom rastojanju .
Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu…izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko
neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni
mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac,
posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Posluživanje
Preporučujem da koristite tamni kakao kako bi efekt na kolaču bio ljepši.Isto tako kolač 2-3 sata ohladite i zatim poslužite jer je ohlađen mnogo osvježavajući.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Sastojci :
- 200 gr. margarin
- 1 šolja šečera (250 ml šolja)
- 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
- 2 šolje brašna
- 250 ml. kiselog vrhnja
- 5 žlice mlijeka
- 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
- 1 kesica prašak za pecivo
- 200 gr. svježeg sira
- 4 žlice šečera
- 1 žumanjak
- 1 kesica vanilin šečer
- 7-8 žlica kokosovog brašna
- 350 ml. mlijeka
- 150 gr. šečera
- 3 žlice mekog brašna
- 1 kesica vanilin šečer
- 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)
Priprema
Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.
Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju.
Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom.
Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto kako na VIDEU na jednakom rastojanju .
Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu.
Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu…izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko
neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni
mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.. Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac,
posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Posluživanje
Preporučujem da koristite tamni kakao kako bi efekt na kolaču bio ljepši.Isto tako kolač 2-3 sata ohladite i zatim poslužite jer je ohlađen mnogo osvježavajući.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari:
Objavi komentar