Torta koja ostavlja bez daha!
SASTOJCI
- 50 g kakao praha
- 100 g smeđeg šećera
- 250 ml ključale vode
- 125 g putera (i malo za podmazivanje pleha)
- 150 g kristalšećera
- 225 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 5 g sode bikarbone
- 5 ml vanila ekstrakta
- 2 jajeta
- 125 ml vode
- 30 gr smeđeg šećera
- 175 gr putera
- 300 gr čokolade za mešenje
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva
okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje, piše Lisa.rs. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa
dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite penasto kristalšećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte
brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo
brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.
2. Spojte ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko
30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.
3. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 510 minuta pa izvaditepečene delove torte da se potpuno
ohlade na žici.
4. Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr puteraotopite na tihoj vatri, a kad počne da
ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji
oko sat vremena, povremeno promešajte.
5. Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može
biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.
0 komentari:
Objavi komentar